5 tips voor de bescheiden ondernemer

2017-10-26T17:35:39+00:00 oktober 26th, 2017|Categories: Groeien als ondernemer, Persoonlijk|0 Comments

‘Bescheidenheid siert de mens.’

‘Niet met je neus vooraan staan.’

‘Eerst de ander, dan mag jij.’

Bovenstaande zijn uitspraken en ‘regels’ waarmee ik, en vele anderen met mij, opgevoed ben. Als kind is mij geleerd niet zomaar iets te pakken, en was ik als laatste aan de beurt. Daardoor ben ik wel verworden tot een keurig opgevoed mens, maar of het nou voor een ondernemer het handigste is… Want nu krijg ik meer dan regelmatig te horen dat ik mezelf best wel iets meer mag laten zien. En dat ik te bescheiden ben.

Veel van de ondernemers die ik help, zijn coaches. Zij hebben vaak ook last van het ‘bescheidenheidssyndroom’. Ze vragen zich hardop af wat zij nou te vertellen hebben. Zij zijn toch helemaal niet interessant?

Dus nee, bescheidenheid is soms geen handige eigenschap. Want als je, in mijn geval, andere ondernemers wilt helpen dan moeten ze wel weten dat De Ondernemerswinkel bestaat. En dat betekent dat ik toch ook zelf het podium moet pakken, om te laten zien wat voor geweldigs je allemaal kunt doen bij De Ondernemerswinkel. Terwijl ik bij elk bericht dat ik op social media plaats, denk: ‘ik ben alleen maar aan het zenden!’ en ‘ze zullen wel denken: ‘heb je haar weer’. Maar nogmaals: als ik mezelf en mijn bedrijf niet zichtbaar maak, kan ik niet doen wat ik het liefste doe: namelijk andere ondernemers helpen. En dat geldt ook voor jou.

Of ik tips heb? Ja, wel een paar.

  • Zoek ambassadeurs: klanten of collega-ondernemers die jou en jouw bedrijf onder de aandacht brengen. Die jou waarderen en je daarom willen helpen. Omdat ze jou ook aan anderen gunnen. Maak daar gebruik van en zeg niet bescheiden ‘nee joh, dat is niet nodig’ als iemand aanbiedt voor jou een recensie te willen schrijven.
  • Overwin jezelf: hoe moeilijk het ook is. Vraag die klanten ook gewoon of ze voor jou een recensie willen schrijven. Ik heb onlangs de ondernemers die bij mij de werkgroep Online zichtbaarheid volgen (ja, voor anderen kan ik het wel inderdaad) gevraagd of ze een recensie willen schrijven of misschien zelfs wel een filmpje willen maken. Lastig om te vragen, maar ze doen het graag. Dus dat geloof ik dan maar! Het fijne is dat zij dan iets over jou kunnen zeggen, hoef je het zelf niet meer te doen…
  • Bied vooral vakkennis (content) aan. Daarmee omzeil je de directe zelfpromotie en ben je toch zichtbaar.
  • Zoek een sparringpartner. Die kan je helpen met ideeën om je bescheiden ‘ik’ toch te laten zien. Benoem dat je het lastig vindt om zichtbaarder te worden en vraag om tips. Of zoek een vaste sparringpartner.
  • Stop ermee. Waar is die bescheidenheid voor nodig? Met iets minder bescheidenheid word je echt niet direct een opschepper. Gewoon af en toe wel eens zeggen dat je trots bent op iets wat jij bereikt heb of wat een ander bereikt heeft dankzij jouw hulp. Dat is toch precies waarom je doet wat je doet? Je bent nou eenmaal ergens beter in dan een ander is. En die ander is weer beter in iets anders. Enzovoort. Maar als we daar met zijn allen heel bescheiden over blijven doen, dan komen we er niet. Dus wees trots, vertel daarover en deel je successen. Dat mag best!

 

Leave A Comment

Door deze website te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website staan op "cookies toestaan" om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Als je deze website blijft gebruiken zonder je cookie-instellingen te wijzigen, of wanneer je op "Accepteren" klikt, stem je hiermee in.

Sluiten